Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Semiz Ali Paşa Medresesi

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Linkler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: 1558-1559?

Bulunduğu şehir: İstanbul

Bulunduğu ilçe: Fatih

Bulunduğu semt: Zincirlikuyu

Adres: Fevzi Paşa Caddesi Tezkereci Sokak

Ulaşım tarifi: Yapı Fatih'ten Edirnekapı'ya giden Fevzi Paşa Caddesi üzerinde yer alıyor. Edirnekapı yönüne doğru giderken Karagümrük otobüs durağında inilince yapı durağın arkasında kalıyor. Yapı, Karagümrük Stadı'na yaklaşık 100 metre mesafede. Edirnekapı otobüsü yapıya ulaşmak için en kolay toplu taşıma aracı. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Medrese

Günümüzdeki kullanımı: Kültür Merkezi

Mülkiyet sahibi: Vakıflar

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar :

Eser hakkında bilgi: Bosna Hersek doğumlu veziriazam Semiz Ali Paşa tarafından bir külliyeden bağımsız olarak yaptırılmıştır. Kanuni'nin kızı Mihrimah Sultan, eşi Rüstem Paşa'nın ölümünden sonra iriliği ve esprili kişiliği ile ünlü Semiz Ali Paşa'yla evlenmek istemiş ama paşa bu teklifi reddetmiştir. Kitabesi bulunmadığı için yapım yılı tam olarak bilinmeyen medrese yıllar içinde yangın, deprem ve onarımlar nedeniyle büyük ölçüde özgünlüğünü kaybetmiştir. Edirnekapı-Fatih arasındaki Fevzi Paşa Caddesi'nin açılması sırasında medresenin bu caddeye bakan kör duvarına giriş açılmıştır. Hasan Fehmi Paşa Caddesi'ndeki esas giriş kapatılmıştır. Bilim ve İnsan Vakfı’na tahsis edilen medrese, kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

Güncellenme tarihi: 1.12.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]