Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Sokollu Mehmet Paşa Camisi

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Külliye Planı
Linkler
İzlenimler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: 1569-1570

Bulunduğu şehir: Kırklareli

Bulunduğu ilçe: Lüleburgaz

Bulunduğu semt: Merkez

Adres: İstanbul Caddesi Lüleburgaz Kırklareli

Ulaşım tarifi: Lüleburgaz’ın merkezinde, Lüleburgaz Hükümet Konağı’nın tam karşısında yer almaktadır. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Cami

Günümüzdeki kullanımı: Cami

Mülkiyet sahibi: Vakıflar

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM

Eser hakkında bilgi: 1569-70 yıllarında tamamlanmış olan Sokollu Mehmet Paşa Camisi, külliyenin en önemli yapısıdır. Külliye, tezkirelerde göre cami, medrese, kervansaray ve imaretten oluşur. Ayrıca bir tabhane, mekteb ve hamamın varlığından külliye'nin vakfiyesinde bahsedilir. Bugün ise, tüm bu yapılardan sadece cami, medrese, arasta ve hamam ayaktadır. Yapıldığında, İstanbul-Edirne arasında yer alan menzil külliyelerinin en görkemlisi idi. Külliyenin planlaması kendisinden sonraki menzil külliyelerine de örnek olan özgün bir tasarım olmuştur. Merkezde, dini ve barınma yapılarını birbirinden ayıran büyük bir dua kubbesi yer alır. Arastanın esnafı, her sabah dükkânlarını açmadan önce dua kubbesinin altında toplanarak dua ederlerdi. Kervansarayının bekçisi de, kervansarayda konaklayan ziyaretçileri bu kubbenin altında, küçük bir merasim ile uğurlardı. Bu dua kubbesinin merkezinde olduğu Sokullu Mehmet Paşa Arastası’nın yaklaşık yarısı ayakta ve hâlâ ticaret amaçlı olarak kullanılıyor. Kervansaray ise, dua kubbesinin arkasındaki iki oda dışında tamamen yokolmuştur. Kare planlı caminin sade dış görümünü, alışılmış boyutlardan daha büyük ağırlık kuleleri ile zenginleştirilmiştir. Caminin içi, özgün kalemişleri ve hat yazılarını yitirmiş olsa da, mekâna hakim heybetli kubbesi ve mermer minberi ile etkileyiciliğini koruyor. Geniş cami avlusu da, ortasındaki anıtsal şadırvan ile etkileyici bir görünüme sahiptir. Caminin minaresi klasik dönem görünümünü korumak ile birlikte, aslında 1910-12 yıllarındaki Bulgar işgali sırasında yıkıldıktan sonra 1934 yılında tekrar yapılmıştır. Cami ve medrese son olarak 1952-1968 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Lüleburgaz'ın en önemli camilerinden biri olduğundan, yapı gün içinde sürekli olarak ibadete açık tutuluyor.

Güncellenme tarihi: 2.12.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]