Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Behram Paşa Camisi

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Linkler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: 1564/65-1572/73

Bulunduğu şehir: Diyarbakır

Bulunduğu ilçe: -

Bulunduğu semt: -

Adres: Diyarbakır suriçi bölgesinin kalbinde yer alır.

Ulaşım tarifi: Melek Ahmet Paşa Caddesi boyunca yürürken Melek Ahmet Paşa Camisi’ni yaklaşık 500 metre geçtikten sonra Ocak Sokak’a dönün. Ocak Sokak’tan da Tigrel Sokağı’na saptıktan hemen sonra caminin avlu kapısı ile karşılaşacaksınız. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Cami

Günümüzdeki kullanımı: Cami

Mülkiyet sahibi:

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TM

Eser hakkında bilgi: Behram Paşa, bu camiye ve Urfa’da yaptırdığı okula, bugün ayakta bulunmayan Diyarbakır’da Şah Matar Camisi yakınındaki Paşa Hamamı ile İskenderpaşa Camisi civarında bir han vakfetmişti. Çapı 16 metreye yakın kubbesiyle Behram Paşa Camisi, Sinan’ın Anadolu’daki en görkemli yapıtlarından biridir. Sadece strüktürü ile değil mimari detayları ve süslemeleri ile de Sinan’ın İstanbul’daki üslubunu yerel bir yorumla yansıtır. Tek ve görkemli anıtsal kubbenin altında, mermer mihrab ve minber de özenli işçilikleriyle birer anıtsal sanat yapıtıdır. Son cemaat yerine yerleştirimiş mihrapçıklar da yapının ince taş işçiliğinin etkileyici örnekleri. Caminin içindeki çiniler, 16. yüzyıl çinilerinin başarılı yerel taklitleri ancak kırmızı rengin tonu ile kendilerini ele veriyorlar. Ne yazık ki mimari öğeleri böylesine ince işçilikli yapının ahşap öğelerinden geriye bir tek ana kapının yorgun kündekari kapısı kalmış. Onun dışındaki ahşap elemanlar son dönemlere aittir. Yapının ilginç özelliklerinden biri caminin dört köşesinde yer alan ve muhtemelen dualar ve sufilerin tefekkürü için kullanılmış odalardır. Cami ve avlusu sadece namaz saatlerinde açık tutuluyor.

Güncellenme tarihi: 27.11.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]