Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Sokollu Mehmet Paşa Türbesi

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Külliye Planı
Linkler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: 1568-1569

Bulunduğu şehir: İstanbul

Bulunduğu ilçe: Eyüp 

Bulunduğu semt: Merkez

Adres: Camii Kebir Caddesi Eyüp

Ulaşım tarifi: Eyüp merkezinde bulunan Eyüp Sultan Camii'nin hemen yanındadır. Eyüp'e giden tüm toplu taşıma araçlarına binilebilir. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Türbe

Günümüzdeki kullanımı: Türbe

Mülkiyet sahibi: Kültür ve Turizm Bakanlığı

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM

Eser hakkında bilgi: Bosna'nın Sokolovici (Kartal Yuvası) Köyü'nde Osmanlı İmparatorluğu adına devşirilmek üzere gençleri seçen görevli, ailesine oğullarının büyük adam olacağını söylerken herhalde o gencin bir gün üç kıtayı hakimiyeti altına almış bir imparatorluğun en etkili veziriazamı olacağını tahmin etmemiştir. Sokullu'nun yaptırdığı, sade bir düzenlemeye sahip türbenin iç duvarlarını çini bir bant içinde Fatiha Suresi çevrelemektedir. Sokullu'nun çocuklarına ait çok ince işçilikli mezar taşları görülmeye değerdir. Türbenin yapımı 1568-1569 yıllarında Sokullu hayattayken Mimar Sinan tarafından tamamlanmıştır. 1579 yılında Bosnalı bir meczup tarafından bıçaklanarak öldürülen Sokullu Mehmet Paşa'nın naaşı büyük törenlerle bu türbeye defnedilmiştir. Bu önemli siyaset adamının ölümü, Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselme döneminin sonu olarak kabul edilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü'ne bağlı türbe, pazartesi günleri dışında her gün mesai saatlerinde ziyaret edilebilir.

Güncellenme tarihi: 2.12.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]