Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Rüstem Paşa Camisi

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Linkler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: 1561-1562

Bulunduğu şehir: İstanbul

Bulunduğu ilçe: Fatih

Bulunduğu semt: Tahtakale

Adres: Uzunçarşı Caddesi Tahtakale Fatih

Ulaşım tarifi: Yapı, İstanbul'un neredeyse her noktasından ulaşabileceğiniz Eminönü Meydanı'nda bulunmaktadır. Eğer Eminönü Meydanı'na gelip de yapıyı farkedemezseniz, yapmanız gereken tek şey, tüm ihtişamıyla İstanbul'un yedi tepesinden birinde yükselen Süleymaniye Camisi'ni kerteriz alıp gözlerinizi aşağıya doğru kaydırmaktır. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Cami

Günümüzdeki kullanımı: Cami

Mülkiyet sahibi: Vakıflar

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM

Eser hakkında bilgi: Rüstem Paşa Camisi, daha çok tüm iç mekânını kaplayan eşsiz İznik çinileri nedeniyle Sinan’ın en ünlü yapılarındandır. Camideki çinilerin zenginliği ve çeşitliliği içinde kendinizi ışıl ışıl bir 16. yüzyıl çini müzesi içinde hissedersiniz. Sinan’ın bu çinilerle bezenmiş bu aydınlık mekanla, ona tezat Tahtakale’nin kalabalık ve keşmekeş ile kaplı sokakları arasında yarattığı geçiş olağanüstü bir mimari deneyimdir. Rüstem Paşa Caminin mimari karakteri, yapının banisi Rüstem Paşa’nın kişiliğiyle hiç de haksız olmayan bir biçimde ilişkilendirilir. Paraya düşkünlüğü, kurnazlığı ve sofuluğu ile ünlü Rüstem Paşa şaşırtıcı olmayan bir şekilde halk ve yeniçeriler arasında pek sevilmeyen bir kişilikti. Tahtakale’de adına eşi Mihrimah Sultan’ın yaptırttığı camiye dönemin hiçbir şairinin kitabe yazmamış olması, elbette en çok sofuluğundan dolayı müziğe, şiire soğuk bakmasından kaynaklanıyordu. Mimari açıdan Rüstem Paşa Camisi’nin özgünlüğü -tarihi boyunca gördüğü depremler ve ardından gelen onarımlar yüzünden- özellikle üst örtü sistemi özgünlüğünü yitirmiştir. Ama çinileri, mimari kurgusu ve taş mimari ayrıntıları ile 16.yüzyıl dönemini yansıtmaktadır.

Güncellenme tarihi: 1.12.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]