Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Osmanlı’nın Sinan Sınırları Çizildi

Tarih: 31 Ocak 2007  Kaynak: www.sanatalemi.net
http://www.sanatalemi.net/Sayfala.asp?nereye=yazioku&ID=5998

ÇEKÜL Vakfı tarafından 1998 yılında başlatılan “Sinan’a Saygı Projesi” kapsamında hazırlanan, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki eserlerinin yer aldığı “Mimar Sinan Eserleri İstanbul Gezi Haritası” tamamlandı. Altı ayda hazırlanan “İstanbul Gezi Haritası ve Rehberi” Atlas Dergisi’nin Şubat 2007 sayısıyla birlikte Sinan severlere ulaşıyor.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, düzenlediği basın toplantısında, Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş coğrafyasına yayılmış olan Mimar Sinan eserlerinin hak ettiği öneme ve tanıtıma kavuşturulmasını amaçladıklarını söyledi.

“İstanbul Gezi Haritası’nın” ön yüzünde Sinan’ın eserlerinin İstanbul şehir planı üstünde yerleri, arka yüzünde ise bu eserlere ait ayrıntılı bilgi ve fotoğrafları bulunuyor.

“Mimar Sinan Eserleri İstanbul Gezi Haritası” ile başlayan bu çalışmanın bir sonraki aşamasında ise Trakya, Anadolu, Balkanlar ve Ortadoğu’daki Sinan eserlerinin haritaları yayımlanacak.

“Mimar Sinan Eserleri İstanbul Gezi Haritası”, “Sinan’a Saygı Projesi”nin yalnızca bir ayağını oluşturuyor. Proje kapsamında hayata geçirilen diğer önemli bir çalışma da, Mimar Sinan ile ilgili bilgilere ulaşılabilecek olan bir web sitesi. www.sinanasaygi.com sitesi 1 Şubat 2007 tarihinden itibaren yayımda olacak. Sitede bulunan Sinan envanterine girenler, Sinan’ın İstanbul’da yaptığı yüzü aşkın eser hakkında ayrıntılı bilgilere, fotoğraflara ve eskizlere ulaşılabilecek. Bununla yetinmek istemeyenler, gezdikleri Sinan yapılarında tuttukları notları, çektikleri fotoğrafları, yaptıkları eskizleri siteye yollayarak, sitenin muhtevasını zenginleştirebilecekler.

SİNAN’A SAYGI PROJESİ

İsminin bilinirliğine ve eserlerinin kültürümüz içinde sahip olduğu değere rağmen Sinan’ın Türkiye’deki ve yurtdışındaki olağanüstü mimarlık mirası, yıllardır büyüyen sorunlar sarmalı içinde yıpranıyor; hatta parça parça yitiriliyor.

Bu yıpranmış ve yitirilmişlikten hareketle ÇEKÜL Vakfı, kuruluşuyla birlikte Sinan’ın adının ve eserlerinin çevresindeki bu sahipsizliği kırmak ve Sinan’ın mirasına saygıyı egemen kılmak için “Sinan’a Saygı Projesi”ni başlattı. 1998 yılında başlayan bu proje, Ağırnas’tan yola çakırak Sinan’ın hayatının izlerini takip eden uzun bir yürüyüş aslında.

Bu süreçte öncelikle Sinan eserlerinin envanteri oluşturuldu. Yazmalarda adı geçen 400’den fazla yapıttan ilk olarak Anadolu’dakiler fotoğraflandı ve günümüzdeki durumlarıyla belgelendi. 1998 yılından itibaren bu birikimi halkla paylaşmak amacıyla İstanbul’dan başlayarak dönüşümlü olarak “Sinan’a Saygı Gezileri” düzenlenmeye başlandı. İstanbul’da beş gezi rotası ile pek çoğu kapalı ve kullanılmaz olan Sinan eserleri ziyaret edildi. Sinan faaliyetlerinin ilki “Mimar Sinan Eserleri Eskiz Yarışması” oldu. 2003 yılında ulusal düzeyde herkese açık olarak düzenlenen yarışmaya Türkiye genelinde seksene yakın eser katıldı.


 

Diğer haberler

© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]