Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Çiniler Geri Alınmalı

17 Şubat 2006 Yeni Şafak Gazetesi

Ayasofya Müzesi Müdürü Jale Dedeoğlu, 2. Selim Türbesi'nden çalınan ve Louvre Müzesi'nde sergilenen çinilerin kültürel miras olduğunu belirterek "Eserler Fransa'dan geri alınmalı" dedi.

Ayasofya Müzesi Müdürü Jale Dedeoğlu, müze haziresinde bulunan, Mimar Sinan'ın eseri 2. Selim Türbesi'nden çalınan ve Louvre Müzesi'nde sergilenen çinilerin kültürel miras açısından önemine işaret ederek, orijinallerinin yerine konulması gerektiğini bildirdi.

Dedeoğlu, yaptığı açıklamada, müze haziresinde 1882-1896 yılları arasında Fransız Albert Sorlin Dorigny tarafından restorasyon işi yapıldığını hatırlatarak, dönemin arşiv belgelerine göre Dorigny'nin bu çalışmalar için yüklü miktarda para aldığını söyledi. Dorigny tarafından yapılan restorasyon sırasında çinilerin onarım için Fransa'ya götürüldüğü ve yerine sahtelerinin getirildiğinin tespit edildiğini anlatan Dedeoğlu, 2. Selim Türbesi'nden çalınan pek çok çininin Louvre Müzesi'nde sergilendiğini dile getirdi.

Tüm çiniler değiştirilmiş

Louvre Müzesi'nin 1922 yılı kataloğunda 2. Selim Türbesi giriş revağının sol tarafında yer alan panonun kayıtlı olduğunu da ifade eden Dedeoğlu, yaptıkları çalışmalar sonucunda tüm panonun sahte çinilerle değiştirildiğinin de görüldüğünü kaydetti. Dedeoğlu, çalınan çinilerle ilgili arşiv taraması çalışması yaptıklarını da anlatarak, sahte çinilerle orijinalleri arasındaki farkın gözle görülür biçimde olduğuna da işaret etti.

Bakanlık iade için başvurdu

2. Selim Türbesi giriş revağının sol tarafında yer alan panonun sergilendiği Louvre Müzesi'nden Türkiye'ye iadesi için hazırlanan raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ilettiklerini dile getiren Dedeoğlu, bakanlığın iade için işlemleri başlattığını da söyledi. Dedeoğlu, "2. Selim Türbesi, Mimar Sinan'ın eseri. Çiniler de bu yapının mimari bir parçası. Kültürel miras açısından bu çinilerin orijinallerinin yerine konulması gerekiyor" dedi.

Türbenin içi de soyulmuş

Türbenin içinde de sahteleriyle değiştirilmiş çinilerin varolduğunu ve bunların da bulunması için çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Dedeoğlu, "Aslında bu çinilerin sahte olduğu uzun yıllardır biliniyor. Ancak hiç tespit yapılmamış. Pek çok yayında bu çinilerin sahteleriyle değiştirildiği yer alıyor. Bunları da tespit ettik" diye konuştu.

Büyük soygunda çalınan eserler

Sultan II. Selim Türbesi: Revaklı giriş kısmının sol tarafında yer alan çini pano ile türbenin içindeki bordür çiniler ve türbe içinde karo çinilerden oluşan panoların bir kısmının da imitasyon olduğu tespit edildi.

Sultan III. Murat Türbesi: Güneybatı duvarındaki kitabe çini panonun üst sırası, boydan boya imitasyon çiniler ile bezelidir.

Sultan I. Mahmut Kütüphanesi: Kitaplık bölümünde, ulama çini karo ve bordürlerden oluşan panolar ile süpürgelik çinilerinde bir kısmının imitasyon olduğu tespit edildi. Kütüphane koridor bölümünden sağ ve sol duvarda bezeli selvi motifli panolar, okuma salonu girişinin sağında bulunan ulama çini karo ve bordürlerden oluşan çini panonun da imitasyon olduğu tespit edildi.

 
 
 
 

Diğer haberler

© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]