Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Mimar Sinan’ın Muhteşem Eseri Kiralık İşyeri

19 Mart 2007 Kaynak: İstanbul Üniversitesi Haber Ajansı

http://www.istanbul.edu.tr/iuha/index.php?tm=7&sahypa=habaroka&habarno=760

Asude Yardımcı

İstanbul(İÜHA)-2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul’da Mimar Sinan’ın sanat eseri olan ancak günümüzde harabeye dönen tarihi Mihrimah Sultan Hamamı’na kiralık işyeri tabelası asıldı.
 
Edirnekapı’da bulunan ve Mihrimah Sultan Cami Külliyesi’nin bir bölümü olan tarihi hamam, pislik ve bakımsızlıktan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Tarihi kaynaklara göre, 1562-1565 yıllarında çifte hamam biçiminde, klasik dönemde yaygın olan bir plan şemasında inşa edilmiş Mihrimah Sultan Hamamı, şu an dış duvarları dışında tüm mimari özelliklerini yitirmiş durumda.

Kapalı tutulan, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten, pislik yuvasına dönen Mihrimah Sultan Hamam’ının kadınlar bölümü ise savaş alanını anımsatıyor.
 
Duvarları nemden görünmez hale gelen, cam ve kapıları kırılmış olan kadınlar bölümünü, ziyaretçiler yerine etrafa mikrop saçan çöpler dolduruyor.

Hamam çalışanları ise hamamın kadınlar bölümünün, 10 yıldır kullanılmadığını sadece erkekler bölümünün kullanıldığını söylüyor.

Kanuni, kızı Mihrimah Sultan için yaptırmıştı

Tarihi kaynaklarda, Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihrimah Sultan adına Üsküdar ve Edirnekapı’da iki büyük cami ve Külliye’yi Mimar Sinan’a yaptırıldığı belirtiliyor.

Bu tarihi eserleri ilginç kılan özellik olarak, Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camisi’nin tek minaresinin arkasından güneş doğarken, Üsküdar’daki caminin iki minaresinin arasında ay doğması gösteriliyor. Mihrimah Sultan’ın isminin anlamı ise Farsça’da “Mihr ü mah” güneş ve ay anlamına geliyor. Ancak, Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camisi’nin minaresi bugünlerde ortada yok.

Vakıf’tan özel mülkiyete geçmiş

Tarihi Mihrimah Sultan Hamamı çalışanları ise “Hamam vakıftan Darüşşafaka’ya geçmiş, 1968’de de açık arttırmayla satılmış. Şimdi hamamın ne olacağını bilmiyoruz.”

Hamam görevlileri, turistlerin ve üniversite öğrencilerinin ilgisinin yoğun olduğunu, hamamı ziyaret edip fotoğraf çektiklerini belirtiyorlar.

“Kendimizi açık açık rezil ediyoruz”

Üniversite öğrencisi Nihal Kes “Hamamın kiralık iş yeri olarak kullanıma açılmış olması büyük bir sorumsuzluktur. Kendimizi artık açık açık rezil etmekten çekinmiyoruz” diyor.

 

Diğer haberler

© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]