Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Kuraklık Mimar Sinan'a Yaradı (Mağlova Kemeri)

28.07.2007 Kaynak: Radikal Gazetesi
http://213.243.28.21/haber.php?haberno=228259

İstanbul'da Alibeyköy Barajı kuraklıktan kurudu, Kanuni Sultan Süleyman'ın Mimar Sinan'a yaptırdığı Moğlova Kemeri tüm ihtişamıyla ortaya çıktı! Yıllar sonra yeniden 16'ncı yüzyıldaki görünümüne kavuşan yapıda hiçbir hasar olmadığı belirlendi

AA-İSTANBUL-Süleymaniye Camii, birden yarısına kadar toprağa gömülse, sonra yine kendi kendine ortaya çıksa ne hissederdiniz? "Süleymaniye, Selimiye dini mimari için neyse, Moğlova Kemeri de sivil mimari için o" diyen sanat tarihi uzmanı Prof. Dr. Semavi Eyice, son günlerde işte aynen böyle hissediyor.

İlk katına kadar Alibeyköy Barajı'nın suları altına gömülen Mimar Sinan'ın ünlü eseri, İstanbul'u etkisi altına alan kuraklığın etkisiyle tüm ihtişamıyla ortaya çıktı.

Eyice'nin verdiği bilgiye göre Avrupalıların Roma eseri sandığı eser, "Öyle bir su getiresin ki, çocuklar ve ihtiyarlar devletimin yaşaması için bana dua etsinler" diyen Kanuni tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldı. İki sıra kemer halindeki yapı, sadece su getirmekle kalmadı, estetik açıdan da bir şaheser oldu. 1554-1562 yılları arasında yapılan 35 metre yükseklikteki ve 257 metre uzunluktaki kemer, Romalıların Fransa'daki Pont Du Gard kemeriyle eşdeğerde görülüyor.

İSKİ hâlâ kemeri kullanıyor
 
Mimar Sinan gönüllülerinin düzenlediği gezide Moğlova Kemeri'ni görme fırsatı bulan arkeolog Görkem Kızılkayak heyecanlı: "Kemer 16. yüzyıldaki görüntüsüne kavuşmuş. İSKİ'nin hâlâ üzerinden su geçirdiği tarihi yapıda hiçbir hasar yok."
"Böyle bir sanat eserinin göl içinde kalmasına Allah da razı olmamış. Arazi de iyi etüt edilmemiş herhalde, su tutmuyordu. Su sadece birinci kat mahmuzlarına kadar çıkıyordu. Ama baraj gölünün ömrü 35-40 sene. Sonra erozyon nedeniyle göl kapanacak, içindeki tarihi eserlerse daha da toprağa gömülecek" diyen Prof. Eyice'ninse şimdi bir önerisi var: "Barajı kuru bırakalım!" Eyice 1983 yılında açılan barajın yapılması ilk gündeme geldiğinde, Anıtlar Kurulu'nda buna karşı çıkan tek üyenin kendisi olduğunu vurguladı.

 

Diğer haberler

© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]