Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






4. Sinan Gezi Yolu: Eminönü’nden Azapkapı’ya...

Rüstem Paşa Külliyesi, Süleymaniye Külliyesi, Şehzadebaşı Külliyesi, Azapkapı Sokulu Külliyesi


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Eminönü’nden başlayıp tarihî yarımadanın içine, Şehzadebaşı’na doğru devam eden yürüyüş bir Mimar Sinan şaheserleri yoluna dönüşüyor. Çinileri dünyaca ünlü Rüstem Paşa Camisi, Sinan’ın kendi tabiriyle kalfalık eseri Süleymaniye ve çıraklık eseri Şehzade Camisi’ni bu gezi yolu içinde görebilirsiniz.

Rüstem paşa Camisi: Sinan'a Saygı Gönüllüleri bir gezi sırasında avluda dinlenirken...


Bir zamanlar Avrupai İstanbul ile Müslüman İstanbul’u birbirine bağlayan Galata Köprüsü üzerinde durup kendinizi bu dolu dolu geçecek güne hazırlayın önce... Haliç’in üstünde, başıbozuk çatıların arasından yükselen Süleymaniye’nin, Rüstem Paşa Camisi’nin silüetlerini içinize sindirin... Galata Köprüsü üzerinde Eminönü’ne yaklaştıkça detaylar belirginleşir, kalabalık sokaklar, uğultulular, bağıran satıcılar... Külliyenin hanları... Rüstem Paşa Külliyesi’nin beden duvarları karmakarışık sokaklar arasında dükkânlarla sarılı... Araya sıkışmış merdivenler sizi, bu dünyanın keşmekeş içindeki pazarından, huzur içinde sanki başka bir aleme çıkarır. Camiye girişinizle birlikte mavi İznik çinilerinden bir cennet bahçesinin içindesiniz... Çevrenizdeki turistleri de sizin gibi buraya çeken bu etkileyici yolculuk...

Rüstem Paşa Camisi’nin avlusunun önünden başlayan yokuş sizi Süleymaniye Camisi’nin haziresine çıkarır. küçük bir şehir kadar geniş Süleymaniye Külliyesi’nin büyük bir kısmı günümüzde sadece dışarıdan görülebiliyor. Külliye’nin en etkiliyi yapısı ise hiç kuşkusuz Süleymaniye Camisi… Dünyanın en etkileyici mimari eserleri arasındaki Süleymaniye Camisi’nde dilerseniz saatler bile geçirebilirsiniz.


Koca Sinan'ın İstanbul'un 7 tepesinden birine yaptığı Süleymaniye Camisi'nin kubbesinden...


Süleymaniye Külliyesi’ne yaptığınız gezinti sonunda elbette acıktığınızda yemeğinizi Süleymaniye Külliyesi’nin dükkânlarında yiyebilirsiniz. Köşedeki kuru fasulyeci meşhurdur…

Süleymaniye Camisi’nden sonra Şehzadebaşı’na yürümek yaklaşık 10 dakikanızı alır. Şehzade Camisi’nin Klasik Dönem Osmanlı mimarisi için alışılmışın dışında süslü cepheleri çoğu kez Sultan Süleyman’ın genç yaşta ölen oğlunun duyduğu sevgiye bağlanır. Şehzade Camisi’nin olağanüstü akustiği içinde, her öğlen namazından önce müezzinlerin okudukları Kur'an sizi kesinlikle yüreğinizden etkileyecek.

Şehzade Camisi’ni gezdikten sonra hâlâ devam etmek istiyorsanız, yürüyerek önce Barbaros Hayrettin Paşa (Çinili) Hamamı’nı ardından Haliç’in öbür yakasındaki Azapkapı Sokullu Camisi’ni ziyaret edebilirsiniz.

© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]