Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






6. Sinan Gezi Yolu: Haseki’den Topkapı’ya …

Haseki Sultan Külliyesi, Ramazan Efendi Camisi, Hadım İbrahim Paşa Camisi, Kara Ahmet Paşa Külliyesi, Şah Huban Hatun Türbesi, Sultan Selim (I) Medresesi


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Tarihî Yarımada’nın güneyinde, Haseki ile surlar arasında kalan bölgeye yayılmış az sayıda yapı tek bir gezi ile görülebilir. Ulaşım toplu taşıma araçlarıyla çok kolay; Haseki’den başlayarak, Silivrikapı’ya doğru devam etmenizi öneriyoruz.

Haseki Külliyesi Mimar Sinan mimarlığının ilk göz ağrısıdır. Hassa Mimarlar Ocağı’nda mimarbaşı olduktan hemen sonra yaptığı bu külliyenin yapıları daha meslek hayatının başında Sinan’ın yaratıcılığını gösterir. Bugün ancak dışarıdan görülebilen yapılar topluluğu içinde bir tek cami hâlâ kullanılıyor ve içine girilebiliyor. Sinan’dan sonra bir kubbe daha eklenmesiyle büyütülerek hacmi iki katına çıkarılan caminin Sinan’a ait kısmının yapı detaylarında erken Osmanlı mimarisinden izler görülebilir.

Haseki Hürrem Sultan Külliyesi'nde yer alan camiden bir görünüm...


Haseki Külliyesi’nden Ramazan Efendi Camisi’ne yürüyerek ulaşabilirsiniz.Ramazan Efendi Camisi dışarıdan mütevazi görünebilir, ama içine girdiğinize kendinizi muhteşem İznik çinileriyle kaplanmış etkileyici bir mekânda bulacaksınız. Caminin mermer minberi ve diğer detayları da çinileri kadar özenli.

Gezimizin bir sonraki durağı Silivrikapı’daki Hadım İbrahim Paşa Camisi ve Türbesi. Lakabında söylenildiği gibi hadım olan İbrahim Paşa’nın vezirliği sırasında yaptırdığı külliyeden geriye tek kalan anıtsal camisi ve açık türbesidir. Sinan’ın yaptığı büyük boyutlu camilerden olmasa da iç mekândaki oranların dengesi ve detayları ile sizi etkileyecek. İstanbul’un sakin mahallelerinden biri olan Silivrikapı’da, caminin taş duvarları arasında her yerde bulamayacağınız bir huzur, sessizlik fark edeceksiniz.

Hadım İbrahim Paşa Camisi’sini gezdikten sonra surlara paralel giden 10. Yıl Caddesi’nden geçen toplu taşıma araçlarıyla Topkapı Pazartekke durağı yakınındaki Kara Ahmet Paşa Külliyesi’ne ulaşabilirsiniz. Topkapı’da indikten sonra, önce cadde üstünde Kara Ahmet Paşa Türbesisi ile karşılaşacaksınız. Türbe’nin bulunduğu sokağa dönüp biraz ilerlediğinizde Kara Ahmet Paşa Camisi ve medresesi ile karşılaşacaksınız. Arnavut asıllı Kara Ahmet Paşa’nın külliyesi, askeri seferlerde parlayan yıldızı sönüp, ve daha sonra azledilip öldürüldükten sonra kendi adına bir bina emini tarafından inşa ettirilmişti. Önce Mihrimah Sultan’ın Edirnekapı’daki Külliyesi’nin yerinde inşa edilmesi vakfedilen yapı, Mihrimah Sultan’ın hırsla ve inatla bu araziyi kendi külliyesi için istemesi üzerine, Topkapı’da inşa edilebildi. Geniş ve bakımlı avlusunda ya da altı kırmızı granit kolon ile taşınan, kalemişleriyle süslü iç mekânında Sinan’ın hâlâ özgünlüğünü koruyan mimarisini izleyerek dinlenebilirsiniz.

Kara Ahmet Paşa Külliyesi'nde yer alan caminin avlusundan bir görünüm...


Kara Ahmet Paşa Camisi’nde kendinize geldikten sonra Şah Huban Hatun Türbesi ve Sultan Selim (I) Medresesi ziyaret ederek gezinize devam edebilirsiniz. Topkapı’dan Vatan (Adnan Menderes) Caddesi ya da Millet (Turgut Özal) Caddesi boyunca Tarihî Yarımada’nın içine doğru inerken, bu caddeleri kesen Oğuzhan Caddesi üzerindeki bu iki yapı birbirine çok yakın olarak durur. Mimar Sinan’ın son dönem eserlerinden olan medrese şu an hastane olarak kullanıldığından sürekli açık, ancak küçük bir kısmı gezilebiliyor. Yapım yılı bilinmeyen Şah Huban Hatun Türbesi ise sadece dışarıdan görülebiliyor.

© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]