Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






2. Sinan Gezi Yolu: Üç Şerefeli’den Selimiye’ye…

Sokollu Mehmet Paşa Hamamı, (Semiz) Ali Paşa Kervansarayı (Çarşısı), Rüstem Paşa Kervansarayı, Sultan Selim (Selimiye) Külliyesi, Defterdar Mahmut Paşa Camisi


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Birinci gezi yolunun aksine, Edirne merkezinde göreceğiniz Sinan yapıları rahat bir yürüyüşle bir gün içinde gezilebilir. Ama Osmanlı'nın üç başkentinden biri olan Edirne'ye tam anlamıyla gezmek için bir gün yetersiz kalacaktır. Biz burada Sinan yapılarını esas alan bir gezi yolu öneriyoruz ama bunu yaparken de kentin diğer tarihî yapıları hakkında küçük ipuçları vereceğiz.

Sinan ile ilgili kapsamlı çalışmalara göz gezdirdiğinizde genel olarak üç ana bölümle karşılaşırsınız: "Sinan öncesi", "Sinan dönemi" ve "Sinan sonrası". Kuşkusuz Sinan, kendinden önceki mirasa arkasını dönmeyerek bu mirastan faydalanmış; bununla da yetinmeyip bu mirası daha da ileriye götürebilmek için çalışmıştır. Biz de, Edirne gezinizi Sinan öncesi yapılardan başlamanızı önererek, Sinan'ın nasıl bir mirası devraldığını göstermek istiyoruz. 15. yüzyılın ortasında yapılmış Üç Şerefeli Cami gezinizin ilk durağı. Bu yapı, sanat tarihçileri tarafından Osmanlı mimarlığında bir sıçrama noktası olarak gösterilir. Bu sıçramanın en önemli nedeni, Osmanlı mimarlığındaki çok kubbeli planlardan farklı, yeni bir plan anlayışı getirmesidir.  

Bu önemli yapının hemen karşısında Sinan'ın tasarladığı, Sokollu Mehmet Paşa Hamamı'nı göreceksiniz. Yol yapımı nedeniyle bir bölümü tıraşlanan çifte hamam, kadınlar ve erkekler bölümleriyle hizmet vermeye devam ediyor. Tekrar ana caddeye, Londra Asfaltı'na dönüp karşıya geçtiğinizde, Ali Paşa Çarşısı ile karşılaşırsınız… Semiz Ali Paşa tarafından yaptırılan yapı, günümüzde Edirne'nin en canlı ticaret merkezlerinden biri… Edirne'den kentinize dönerken sevdiklerinize bir Edirne hatırası almak için buradan alışveriş yapabilirsiniz. Aynalı süpürge ve meyve görünümündeki sabunlar en çok tercih edilen Edirne hediyeleri.

Semiz Ali Paşa Çarşısı'ndan bir görünüm...

Buradan Selimiye doğru yürüdüğünüzde Bedesten ve Eski Cami karşınıza çıkacaktır. Bu iki yapı da Sinan öncesine tarihlenir. Özellikle Eski Cami, duvarlarındaki inanılmaz hat örnekleriyle Edirne'nin hatta Trakya'nın diğer dini yapılarından ayrılır.

Edirne Belediyesi'nin 2006 yılında yayalaştırdığı, Eski Cami, Bedesten ve Rüstem Paşa Kervansarayı'nın oluşturduğu üçgen, bir yorgunluk çayı içmek için en uygun yerlerden biri. Çaydan sonraki durağınız, 1970'li yıllarda geçirdiği onarım çalışmaları nedeniyle büyük bir övgü alan Rüstem Paşa Kervansarayı, günümüzdeki adıyla "Kervansaray Otel"… İki avlulu kervansaray, otel olarak işletiliyor ama rahatlıkla gezilebiliyor. Öğle yemeğinde meşhur Edirne ciğerinden tatmak istiyorsanız yapmanız gereken şey çok kolay: Acıkmış bir Edirneli sizi Ciğerci Kazım'a götürecektir…

Sinan'ın ve dünya mimarlık tarihinin en önemli eserlerinden birini, Selimiye Külliyesi'ni gezmenin zamanı geldi. Öğleden sonranızı bu muhteşem abidede geçirebilirsiniz

Edirne'den ayrılırken Talat Paşa Caddesi üzerinde Sinan yaptığı Defterdar Mahmut Paşa Camisi'ne uğramayı, Sinan'ın torunu Fatma Hanım'ın türbesini ziyaret etmeyi ve yol için badem ezmesi almayı unutmayın.

© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]