Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Semiz (Cedit) Ali Paşa Camisi

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Linkler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: 1560'lı yılların sonları

Bulunduğu şehir: Kırklareli

Bulunduğu ilçe: Babaeski

Bulunduğu semt: Merkez

Adres: Fatih Caddesi Babaeski Kırklareli

Ulaşım tarifi: Babaeski’nin girişindeki tarihî köprüden geçtikten sonra sağdadır. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Seçiniz

Günümüzdeki kullanımı: Cami

Mülkiyet sahibi: Vakıflar

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM

Eser hakkında bilgi: Semiz Ali Paşa Camisi, özgün halinde kendi adını taşıyan külliyenin parçası olarak yapılmış medrese, imaret, kervansaray ve hamam ile çevriliydi. Ancak Sinan’ın hayatını konu alan tezkirelerde, bu yapılardan sadece cami ve medresenin adı geçer. Bugün sadece cami ayakta duruyor. Semiz Ali Paşa Camii, Paşa’nın ölümünden sonra vasiyeti üzerine, 1560’lı yılların sonunda Ferruh Kethüda tarafından Sinan’a yaptırılmıştır. Semiz Ali Paşa’nın şakacılığı kitaplara geçecek ve şişmanlığı da kendisine lakap olacak kadar ünlüydü. Hem yabancı seyyahların anılarında, hem Osmanlı metinlerinde kişiliğinden bahsedilir. Dürüstlüğüyle de bilinen paşa, veziriazam konumuna yükselmesine rağmen, öncüllerine göre daha mütevazi bir servete, dolayısıyla daha mütevazi yapılara sahipti. Caminin yapımı Selimiye Camii ile aynı döneme denk geldiğinden, Sinan’ın ancak belli ölçüde inşaatla ilgilendiği düşünülebilir. Son cemaat yeri ve avlu, caminin inşasından sonra, 1585-86 yılları arasında yapılmıştır. Oranlar, kubbe altlarının mukarnaslarla süslenmesi ve her yöne yayılan aydınlığın, iç mekânda yarattığı bütünlük etkileyicidir. Caminin özgünlüğünü korumuş mihrabı ve mermer minberi klasik dönem taş işçiliğinin en incelikli örneklerindendir. Minare özgün değildir. 1911-12 yıllarındaki Bulgar işgalinde yıkılmış, 1934 yılında tekrar inşa edilmiştir. Avludaki şadırvan da dış görünüşünden hemen anlaşılacağı gibi yakın zamanda yapılmıştır.

Güncellenme tarihi: 1.12.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]